רפלוקס בתינוקות

מאת יסמין כהן

Gastro-esophageal reflux - GER

רפלוקס הינו מצב שכיח בתינוקות שבו תוכן הקיבה חוזר לוושט. התוכן החומצי מהקיבה גורם לכאב ולחוסר מנוחה בתינוקות הקטנים.

להורים שביננו המושג בוודאי מוכר, גם כמטפלים בתינוקות וילדים ניתן לראות יותר ויותר תינוקות המאובחנים כסובלים מרפלוקס בקליניקה. קשה לדעת האם שכיחות הפתולוגיה אכן עלתה או שפשוט יותר תינוקות מאובחנים, אפשר לומר שהיד קלה על ההדק בנושא של אבחון רפלוקס, וכיום תינוקות לא שקטים שבוכים לעיתים קרובות די מהר מאובחנים כסובלים מרפלוקס ומטופלים תרופתית.

אני נחשפתי לכך מתוך סיפור אישי, ביתי הראל סבלה מרפלוקס, בדרגת חומרה בינונית. הסיפטומם העיקרי היה פליטות מרובות, ממש הקאה של המזון לאחר הארוחה. בנוסף היה לה קושי לינוק והאכלה היתה ארוכה מאוד ומלווה לעיתים בבכי וחוסר נוחות. אין ספק שלהיות הורה לתינוק עם רפלוקס זה קשה, אי השקט וחוסר המנוחה בולט ובהחלט אפשר לומר "קורע את הלב", וכהורה אתה מיד רוצה למצוא מרפא ועזרה לתינוק הקטן שבוכה כל הזמן וסובל!
הראל נולדה קטנה מאוד, במשקל 2.390 ק"ג. העליה במשקל לאחר הלידה היתה איטית וחששנו שבגלל הפליטות המרובות היא מאבדת מזון ולכן אינה עולה היטב במשקל.
לאחר ביקור אצל רופא מומחה הוחלט על טיפול תרופתי- זנטק, היה לי ברור שלנסיכה הקטנה שלי יש חולשה כלשהי שצריך לעזור לה להתגבר עליה , וכמטפלת ברפואה סינית התחברתי לטיפול הטבעי שמציעה הרפואה הסינית כאופציה עדיפה מהטיפול התרופתי.
הטיפול בהראל התחיל בטיפול בי. מתוך הבנה שהאם והתינוק הם יחידה אחת.  דרך כך רצינו לטפל בבעיה  של הראל, (בהמשך אפרט על דרך טיפול זו) ,התחלנו טיפול לפי הדופק שלי, בדופק ניתן היה לחוש בחולשה בכליות עם תקיעות ב-CHONG. הטיפול הראשון היה חיזוק הכליות עם KID 9, ולאחר שהדופק בעמדת הכליות התחזק עשינו טיפול פתיחה של CHONG. מיד לאחר הטיפול היה שיפור בסיפטומים של הראל וכמות הפליטות פחתה באופן משמעותי, זו בהחלט היתה הקלה משמעותית.
טיפולים נוספים שהקלו ועזרו היו אוסטואופטיה, שבטיפול אובחן לחץ באזור הטמפורל וגם לחץ מקומי בקיבה. לאחר הטיפול האוסטואופטי חשנו הקלה בסבל של הראל,היא היתה רגועה יותר וישנה טוב יותר בעקבות הטיפולים.
חשוב להבהיר שלעיתים טיפול תרופתי חשוב ויכול למנוע סיבוכים במקרים מסוימים, אבל עם זאת צריך לבחון כל מקרה לגופו , וישנם תינוקות רבים שטיפול טבעי יכול לחסוך להם סבל רב ולהקל על התינוק וההורים.

רקע רפואי:

המכניזם העיקרי הגורם לרפלוקס, הוא רפלקס הרפיית השוער התחתון של הוושט. בתינוקות הסיפטומים מתחילים ממש מהלידה, וידוע כי ישנם דרגות חומרה שונות לרפלוקס. הסימניים האופיינים:פליטות,הקאות,סימני דלקת בוושט- אי שקט, השתנקות, הימנעות מאכילה, קימור גב, כל אלו לעיתים גורמים לירידה בכמות האוכל וכתוצאה מכך FTT-חוסר שגשוג. תיתכן הסתמנות ראיתית כאפאנה וסטרידור.
האבחנה היא לרוב על בסיס התמונה הקלינית. ישנם בדיקות שונות לאבחון אך לרוב בתינוקות נמנעים מבדיקה לא נעימה ומסתמחים על התשאול והתמונה הקלינית כדי לאבחן.
ישנם מקרים של "רפלוקס שקט" הכוונה היא שהתינוק אינו פולט הרבה אך סובל מאי שקט ,בכי לעיתים קרובות וסבל רב שאינו מוקל בפליטה של המזון החוצה. אלו המקרים שהרבה פעמים אינם מאובחנים כרפלוקס ותינוקות אלו סובלים מאוד ללא טיפול ועזרה שלנו.

טיפול רפואי:

הטיפול הראשוני הוא שינוי התנהגותי- שינוי בהרגלי החיים וכלכלה. שינוי נפח הארוחות והסמכת האוכל. הגבהה של ראש המיטה ב-30 מעלות. להשכיב את התינוק בזמן ערות על הבטן יקשה על חזרת המזון לוושט מהקיבה.
במקרים מסוימים ההמלצה היא לעבור לתרכובת מזון היפואלרגנית לשלילת אלרגיה לחלבון חלב פרה או סויה .
שהטיפול השמרני אינו מצליח עוברים לטיפול תרופתי שכולל חוסמי קולטני היסטמין. במצבים היותר קשים משתמשים בחוסמי משאבות מימן (PPI) .
הטיפול התרופתי אינו פותר את הבעיה אלא רק מקטין את הפרשת החומצה בקיבה וכך המזון העולה פחות חומצי ויש הקלה בכאב. במקרים בהם יש פגיעה ריאתית כתוצאה מהצרות הוושט ישנה התערבות ניתוחית.

אבחנה מבדלת בין רפלוקס לגזים (COLIC):

התינוק הקטן בוכה,חסר מנוחה ומראה סימנים של איש שקט וכאב, חשוב לאבחן האם התינוק סובל מכאב בעקבות חזרת תוכן הקיבה החומצי-רפלוקס או שהוא סובל מעיות מעיים-גזים (COLIC). יש תינוקות שיסבלו גם מריפלוקס וגם מקוליק.

  1. תינוק הסובל מגזים יכול לסבול מקושי ומאמץ ביציאות ויחוש הקלה לאחר יציאה, לעומת תינוק הסובל מרפלוקס שיסבול מפליטות מרובות.
  2.  תינוק הסובל מרפלוקס יבכה תוך כדי האכלה או מיד בסיום הארוחה.
  3. תינוק הסובל מרפלוקס יחוש הקלה בכאב במצב מאוזן,במצב מאוזן קל למזון לרדת מטה לקיבה ,לעומת תינוק הסובל מגזים שיחוש הקלה דווקא במצב מעורסל בו יש הרפיה של שרירי הבטן.
  4. ל-COLIC קשר ישיר לתזונת האם המניקה. ברפלוקס קשר זה אינו ישיר ואם שתשנה את התזונה שלה בהתאם להמלצות שלנו לטיפול והקלה לגזים ועדין התינוק יהיה חסר מנוחה ויראה סימני כאב ובכי רב אז נחשוד שמדובר ברפלוקס. חשוב לציין בהקשר זה כי בריפלוקס אצל תינוקות יונקים מומלץ להוריד מתפריט האם בעיקר מוצרי חלב פרה ומזון חומצי.
  5. רפלוקס מופיע ממש מהלידה,התינוק יבכה ויהיה חסר מנוחה ממש מיומו הראשון לעומת גזים שהסיפטומים שכיחים יותר להופיע מגיל 7-14 יום.
  6. מבחינת אבחנה ברפואה הסינית ה-COLIC קשורים לחוסר איזון בתעלה הפנימית של ה TH לעומת רפלוקס שלרוב מקושר לחוסר איזון בקיבה וב-CHONG.
  7. לתינוק עם COLIC המגע ועיסוי בבטן מאוד יעזור יהיה לו נעים ,לעומת תינוק הסובל מרפלוקס שאינו יחוש הקלה במגע בבטן אלא דווקא החמרה היות והלחץ התוך בטני עולה.

בעיניים הסיניות

אטיולוגיה :

פיזיולוגי- הגורם העיקרי לרפלוקס בתינוקות הוא חוסר בשלות של מערכת העיכול, הספינקטר,שוער הוושטי התחתון אצל תינוקות נמצא באזור בית החזה במקום בבטן ולכן מזון חוזר בקלות יחסית לוושט מהקיבה. לפי הרפואה הסינית שוער זה הוא המעבר בין שמיים לארץ.
במעבר בין הוושט לקיבה ישנו שסתום חד כיווני, מטרתו למנוע ממזון חומצי שנמצא בקיבה להגיע לוושט,בתינוקות שסתום זה אינו בשל לחלוטין ומאפשר למזון חומצי לעלות לכיון הוושט.
רגשות- חויה רגשית קשה, טראומה שחוותה האם במהלך ההריון או הלידה יכולים להשפיע על הזרימה האנרגתית התקינה וכתוצאה מכך לצ'י מורד של הקיבה ולרפלוקס.לחץ וסטראס ידועים כמזיקים לתהליך העיכול ובפרט בתינוקות שלהם מערכת עיכול עדינה ורגישה. אצל תינוקות קטנים מדובר במיקרים רבים על הרגשות של האמא.
בנוסף גם האנרגיה בבית, המצב הרגשי של ההורים, בני המשפחה, וכל רגש שחווה התינוק עוד בהיותו ברחם ולאחר מכן בלידה ובחייו יכול להשפיע ולגרום לרפלוקס.תינוק קטן רגיש לכל אנרגיה מסביבו ומושפע בקלות מפתוגנים רגשיים.
לידה ארוכה מאוד היא גורם נוסף, כאשר התינוק נמצא זמן ממושך בתעלת הלידה, נוצר לחץ על העצבים בבסיס הגולגולות בינהם עצב הואגוס האחראי על עצבוב הקיבה. לחץ ממושך יכול לגרום לאחר הלידה לפתולוגיות שונות בינהן רפלוקס.גם לידה מכשירנית, כמו ואקום תיצור לחץ על העצבים בבסיס הגולגולות.

פתולוגיה:

ברמה האנרגתית אנו מדברים על מספר אברים הקשורים לפתולוגיה:הקיבה,הכבד,הכליות המעי הדק והלב.
הקיבה- היא האיבר המרכזי הקשור לפתולוגיה. הקיבה אחראית על עיכול המזון הן מבחינה פיזית והן אנרגתית.
בקיבה חלוקה פנימית לשלושה מחממים:החלק העליון שייך ל-HT ומשויך לצבעים שבמזון שלנו ולרגשות. החלק האמצעי קשור למזון ולנוזלים ונשלט ע"י הכבד, החלק התחתון מזין את ה-SI וה-C0 ובעל קשר ישיר לתעלה הפנימית של ה-TH ומכאן קשר ישיר ל-KID.
הכבד- חולשה של הכבד או חוסר איזון בכבד. או ברמה העמוקה יותר שלו – Chong Mai.
הכבד שולט על הספינקר העליון של הקיבה-הקארדיה, השסתום נמצא בשליטת אנרגית האדמה שבכבד, ובפתולוגיה של רפלוקס אנרגית האדמה של הכבד תהיה חלשה או תקועה. הכבד גם מבקר את הקיבה וחוסר איזון שלו יפגע ביכולת שלו לאזן את הקיבה ולהוריד את המזון.
בנוסף אנרגית העץ של הכבד אחראית לתנועת הפרליסטטיקה הדוחפת את המזון מטה מהוושט לקיבה.כאשר אנרגית העץ חלשה התנועתיות של המזון נפגעת והמזון עולה מהקיבה לוושט .
הכליות- קשורות לתהליך העיכול דרך התעלה הפנימית של ה-TH .הכליות קשורות לבשלות של מערכת העיכול, להורמונים המשפיעים על תהליך העיכול ועל העצבים הקשורים למערכת העיכול.
הלב- קשר למצב הרגשי וההשפעה שלו על מערכת העיכול, העיכול הרגשי והנפשי שלנו.
המעי הדק- מייצג את האימא וקשור ברמה עקיפה היות ואחראי על תהליכי הספיגה במערכת העיכול. כאשר כתוצאה מהרפלוקס יש קושי בשגשוג וגדילה נקשר זאת לחולשה של המעי הדק שאחראי על ספיגת המינרלים, הויטמינים וחומרי הגלם החשובים לגופנו.
אחת הפתולוגיות השכיחות היא חסימה של ה-Chong mai.
ל- Chong ענף מתפצל שמסלולו מקביל למסלל ה-CV מסלול עולה ומסלול יורד. המסלול העולה כלפי מעלה וזורם בכיון ההפוך לתנועה היורדת של הקיבה, תחילתו ב-cv 2 דרך st 30 ועד cv 23.
החסימה במרדיאן ה-Chong  גורמת למזון לעלות כלפי מעלה מהקיבה לוושט. ה - Chong הוא המרידיאן המחבר בין שמים לארץ וריפלוקס מייצג קושי במעבר זה.
החסימה ב-Chong  יכולה להיות אצל התינוק או אצל האם . לעיתים נאבחן חסימה במרדיאן באם והסימניים הקליניים יהיו רפלוקס בתינוק.במקרה כזה נטפל באמא כדי לעזור לסיפטומים בתינוק.

עקרון טיפולי:

  1. חיזוק KID – נשתמש בנקודות הנמצאות על גבי התעלה הפנימית של ה-TH ומשפעלות את מערכת העיכול יחד עם חיזוק ה-KID.
  2. איזון וחיזוק הקיבה.
  3. איזון וחיזוק הכבד.
  4. איזון ה - Chong

אופציות לדיקור:

SI 7-. מזינה את הלב כנקודת החיבור. מאזנת את הכבד, דרך השעון הביולוגי, המעי הדק נמצא מול הכבד ולכן הם נמצאים במערכת יחסים של נדנדה, דרך נקודת החיבור של המעי הדק אני בעצם יוצרת איזון בכבד.  כנקודה על התעלה הפנמית של ה-TH תחזק ותזין את הכליות ואת מערכת העיכול. תתאים במיוחד כאשר יש גם קשר רגשי לפתולוגיה.

CO 6 - נקודת חיבור של המעי הגס. המעי הגס מבקר את הכבד ולכן כאשר נשתמש בנקודת החיבור של המעי הגס אנחנו בעצם מורידים את הבקרה על הכבד ומאפשרים לו לעבוד בצורה טובה יותר. צריך לשים לב בדופק שאין פתוגן בכבד כי אז הנקודה לא מתאימה. במקרה של פתוגן בכבד ניתן לדקור אותה ביחד עם CO7. כנקודה על התעלה הפנמית של ה-TH תחזק ותזין את הכליות ואת מערכת העיכול.

KID 9 - נקודת ההצטברות של ה- YIN WEI. נקודה עם אפקט מאוד מרגיע ומעגן את הנפש.מחזקת מאוד את אנרגיית הכליות. תתאים במיוחד כאשר נרגיש חולשה בכליות עם מעורבות רגשית. לתינוק קטן נעדיף לעשות אותה במוקסה.

KID 10- נקודת המים של הכליות. תחזק את הכליות, תחזק את הכבד ותאזן את הכבד.נקודה מרגיעה ומקררת.

ST 36- נקודת אדמה,נק' מקור של הקיבה, מרגיעה את הנפש, מקרקעת, מזינה את אלמנט האדמה, גם את האדמה שבקיבה וגם בכבד. מחזקת את הכליות. גם נקודה זו תתאים יותר במקרה של רפלוקס במוקסה.

LU 9- נק' מקור, נק' אלמנט, נק' אדמה. נקודת טרנספורמציה ולכן תיקח מהאדמה ותזין את המים.

ST 44- נק' מעיין, מים. תנקה עודפים מהקיבה, תקרר ותוריד כלפי מטה.

ST 40- נק' החיבור של הקיבה. תאזן את הקיבה , טובה במיוחד למצבים של עודף בקיבה ועומס. נקודה על התעלה הפנימית ולכן תזין את הכליות. בנוסף הכבד מבקר את הקיבה, כאשר נוריד את העומס מהקיבה ע"י נקודת החיבור נקל על הכבד והוא יתחזק.גם פה חשוב לשים לב שאין פתוגן בכבד לפני השימוש בנקודה.

SP 4- במידה וכל הנקודות לאיזון וחיזוק לא פתרו את הבעיה ועדין התינוק סובל נוכל להשתמש בנקודת הפתיחה של ה-Chong mai  כדי לפתוח את התקיעות במרדיאן. חשוב לשים לב לפני הטיפול שהכליות מספיק חזקות.

במקרים מסוימים נעדיף לפתוח את המרדיאן באמא, היות ובתינוק קטן עדיף לא להשתמש בדיקור במרדיאנים המיוחדים.

טיפולים נוספים:

אוסטואופטיה קרניוסאקרלית- מאוד יעזור במקרים של לידה ארוכה,לידה מכשירנית. הטיפול משחרר את הלחץ מעצבי הגולגולת וגם מקל על הלחץ המקומי בקיבה.
מוקסה- על נקודות כמו ST 36, KID 9, CV 12.
תינוק הסובל מרפלוקס בהחלט סובל, זה כאב מציק ומטריד לאורך כל שעות היום, חשוב לטפל בתינוקות אלו ולהקל עליהם, לרפואה הסינית יש פתרונות נהדרים וכלים יעילים להקל על הכאב והסבל.

 

הרשמה לעדכונים מהאתר

הרשמו לרשימת הדיוור של פיקפיק ותקבלו
עדכונים מאיתנו למייל ולפייסבוק שלכם. >>

יעוץ אישי

יש לכם שאלות? רוצים לקבל ייעוץ אישי?
מלאו את פרטיכם ונשמח לעזור לכם. >>
כל הזכויות שמורות לפיקפיק 2010 | תקנון ותנאי שימוש
נבנה ע"י כתום