דלקות אוזניים אקוטית AOM
דלקת אוזניים היא מחלה נפוצה מאוד אצל ילדים. כמעט כל ילד יחווה לפחות פעם אחד בחייו דלקת של האוזן התיכונה. כ 70% מהילדים יסבלו מדלקת אוזניים עד גיל 5. מחלה זו נפוצה ביותר אצל ילדים בגלל המבנה האנטומי של התעלה המחברת בין הלוע לאוזן התיכונה. התעלה אצל ילדים צרה ונמצאת בזוית אנכית למדי מה שמאפשר הגעה והצטברות של נוזלים והתפתחות דלקת.
להקשיב...
הסימנים של דלקת באוזן הם כאב באוזן, בעיקר בשעות הלילה, אי שקט כללי, חום ולפעמים גם הקאות.יכול להיות כי יופרש מן האוזן נוזל צהוב, המעיד על כך שבעור התוף יש קרע קטן (שמתאחה עם הזמן) המאפשר לנוזלים להתנקז החוצה. הילד יגע באוזן בחוסר נוחות או יגיב בבכי למגע באזור. חשוב לציין כי משיכה באוזן לכשעצמה אינה מעידה על דלקת באוזן! האבחנה בכל מקרה מבוצעת על ידי רופא הילדים או רופא אא"ג המתבונן בעור התוף באמצעות מכשור מתאים.
למה זה קורה?
לפי הרפואה המערבית הגורמים לדלקת הם וירוסים וחיידקים, אשר פעילים באוזן התיכונה בד"כ עם היווצרות נוזלים מרובים באזור. הם גורמים להופעת סימני הדלקת – חום וכאב. דלקת אוזניים חריפה יכולה להיגרם גם כהמשך של מחלה בדרכי הנשימה העליונות.
לפי הרפואה הסינית יש לבעיה גורמים אפשריים רבים שהבנתם תשפיע על בחירת הטיפול המתאים וחיונית מאוד להצלחת הטיפול-
• לידה: במקרים שהפעוט עבר לידה ארוכה או מכשירנית ונוצר לחץ על ראשו יכול הדבר לגרום לחסימה של התנועה והמרידיאנים (תעלות האנרגיה) באזור הראש.
• תזונה: הילד אוכל מזון שאינו מתאים לו (באיכות או בכמות) ונוצרים רגישות של הרקמה הרירית, נזלת מרובה ונוזלים.
• רגשות: גם ילדים יכולים לבטא מצב רגשי במחלה פיזית. הילד נתון במצב של מתח עקב הכניסה לגן והפרידה מאימו, מגיב למתח סביבו במשפחתו וגם במדינתו... טילים ואזעקות. לעיתים אנו אומרים שיש לילד קושי עם המציאות אותה הוא שומע.
• תרופות: לתרופות שונות ישנן השפעה שונה על הגוף. אנטיביוטיקה למשל, המשמשת כתרופה העיקרית לטיפול בדלקות אוזניים, היא תרופה מקררת מאד, ותופעה מוכרת היא שילד המקבל אנטיביוטיקה כדי לרפא דלקת אוזניים חוזר וחולה שוב במחלה – כריאקציה של חום לתרופה, כמעגל קסמים.
• הוצאת שיניים: כשהילד מתמודד עם הוצאת שיניים יכולה להתפתח דלקת אוזניים בקלות רבה בגלל הגירוי של הרקמה הרירית, הופעת נוזלים ונזלת אופיינית והאברים המעורבים בתהליך.
• חיסונים: יכולים להיות זרז להופעת דלקת אוזניים.
דרכי טיפול אפשריות
טיפול רפואי:
הטיפול הנפוץ ביותר הוא מתן אנטיביוטיקה בבליעה או/ו טיפות אנטיביוטיות לאוזן. לעיתים ימליץ הרופא קודם כל על מורידי חום וייתן טיפות מאלחשות כנגד הכאב.
ההמלצה הרשמית של הסתדרות הרופאים בישראל היא להמתין 48-72 שעות לפני מתן אנטיביוטיקה על מנת לתת הזדמנות לגוף להתגבר על המחלה בעצמו, תוך כדי מעקב צמוד של הרופא למניעת מקרים של הסתבכות
ההסתבכות הנפוצה של דלקת אוזניים היא מסטואידיטיס. מצב זה מאופיין בהזדקרות האוזן נפיחות ואדמומיות מאחורי האוזן. מצב המחייב טיפול רפואי דחוף.
טיפול ברפואה סינית:
הטיפול בשלב האקוטי של דלקת אוזניים מאוד יעיל. ברוב המקרים נוכל להתגבר על הדלקת ללא אנטיביוטיקה. הדיקור יהיה לרוב ביד או ברגל. לדלקות אוזניים נבחר נקודות המטפלות בדלקת ובחום וגם נקודות לטיפול בכאב. נמליץ גם על שימוש בצמחי מרפא שמפחיתים גודש בריריות, ומטפלים במצבי דלקת וחום. את הצמחים ניתן לקבל בצורה של טיפות או סירופ,. והילד ייקח אותם מספר פעמים ביום לכמה ימים.
בסוף השלב האקוטי ולאחר שהחום ירד, נחזק את הילד על מנת למנוע דלקת נוספת.
במקרה שהילד לוקח אנטיביוטיקה מומלץ לבוא לטיפול לאחר שסיים. הטיפול יוכל לחזק את הילד, לסלק את תופעות הלוואי של התרופה ולמנוע הישנות הבעיה.
דלקות חוזרות:
לפעמים כמה ימים או שבועות לאחר דלקת, היא מופיעה שוב. בחלק גדול מהמקרים לא מדובר בהדבקה חדשה כי אם בהישנות המחלה (מחלות חוזרות). חשוב מאוד לפנות לטיפול ולחסוך מהילד כניסה למעגל של מחלות ואנטיביוטיקה. גם אם הילד כבר עבר מספר מחזורים של דלקות אוזניים אפשר לטפל בו. לעיתים יצטרך הילד לעבור דלקת אחת ללא שימוש באנטיביוטיקה. אנו מלמדים את הגוף להילחם בפתוגן ותומכים בו בתהליך זה. מערכת החיסון של הילד צריכה לחוות את היכולת להתגבר בעצמה, עוד נכונו לה אתגרים רבים.
טיפול בשיטות אפשריות נוספות:
• אוסטיאופתיה
• הומיאופתיה
• תזונה
התכנים המופיעים באתר נועדו לספק אינפורמציה בלבד ואינם בגדר עיצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה. לפרטים נוספים ראו את תנאי השימוש באתר.
מה לעשות בבית?
• אם יש כאב ניתן לטפטף שמן זית אם שום
• לחום אמבט להורדת חום (מתכון)
• עיסוי בנקודות (איור והסבר)
• טיפות טראומיל לאוזן
מהגינה שלנו
• מערת הקסמים
• אורגנו לפי גיל הילד