חיסונים לתינוקות

מאת: רויטל לב ארי Dip.Ac.
מומחית לטיפול ברפואה סינית לתינוקות וילדים
פיקפיק – רפואה סינית לילדים


מבוא:

 

ילד בישראל מקבל כיום מעל 30 חיסונים בשנת חיו הראשונה (טבלת החיסונים). לחיסונים אלה יש השפעה גדולה על בריאותו של הילד. בשורות אלה נתבונן על החיסונים מנקודת המבט של הרפואה הסינית ונציע דרך לעבור את החיסונים תוך התבוננות בילד שלנו, תמיכה בו סביב קבלת החיסון, ואיזון תופעות לוואי במידה ויהיו.
 
לא, לא נעסוק בשאלה האם לחסן או לא. על שאלה זו יכולים רק אתם הורי הילד לענות. אנו מעוניינים  לעודד אתכם ההורים ללמוד את הנושא לעומק, להיות ערים וקשובים לילד שלכם. אנו יכולים לעזור לכם לקבוע תוכנית חיסונים המתאימה לילדכם מתוך אבחנה של הילד והתבוננות בצרכיו. אנו יכולים גם לעזור רבות בהכנת הילד לקבל את החיסון ולטפל בתופעות שעלולות לקרות בעקבותיו.
 
חשוב לזכור כי החיסונים ניתנים ברובם בשנה הראשונה לחיים, כשמערכות הגוף, בעיקר מערכת החיסון ומערכת העצבים עדיין לא הבשילו.
החיסונים ניתנים ע"פ תוכנית קבועה מראש ולא לפי התבוננות אינדיווידואלית על התינוק, מאפייניו וצרכיו האישיים. לעיתים גם לא נשמרת ההנחיה לא לחסן ילד חולה. החיסון ניתן בשלב בו הילד מתמודד עם אתגרים מורכבים כמו גמילה מהנקה, הוצאת שיניים או כניסה לגן.
גם אופן הכנת החיסון, החומרים שהוא מכיל ואיכותו האנרגטית, משפיעים על התגובה של הילד ועל תופעות אפשריות.
 
חשוב לחסן את הילד שהוא במצב טוב. במרפאה אנו נפגשים עם התינוק והוריו לפני החיסון ובודקים את מצבו. מנסים לאבחן האם הוא חזק מספיק להתמודד עם החיסון כראוי? האם הוא סובל ממצב שיכול להקשות אליו את החיסון כמו ליחה, חום, קור וכו'. והאם הוא שייך "לקבוצת סיכון" – קבוצה בה אנו רואים פגיעות חמורות יותר. במידה ויש צורך מטפלים ומכינים את התינוק לחיסון.

 
עם איזה חיסונים לתינוקות מומלץ להיזהר יותר? 
 

• תינוקות חלשים עם תאבון ירוד, בררנות באוכל, קטנים ונמצאים בחלק התחתון של עקומות הגדילה
• תינוקות לאחר לידה קשה, לידה מכשירנית ומצוקה עוברית.
• תינוקות שנולדו לאחר טיפולי פוריות מרובים
• תינוקות עם רקע משפחתי בקרבה ראשונה (בעיקר הורים אחים) של אלרגיות, מחלות כרוניות,מחלות אוטואימוניות וסרטן.
• תינוקות חסרי שקט בצורה בולטת – כל הזמן צורחים ולא מוצאים את מקומם.
• אם התינוק חולה מומלץ לחכות לפחות שבועיים שלושה עד מתן החיסון.
• תינוקות שהגיבו קשה לחיסון קודם.
 
חשוב לזכור כי תגובה חמורה לחיסון לא תופיע בדרך כלל כרעם ביום בהיר. התגובות לחיסון הן תגובות בעליה מדורגת ולכן ההתוויה החשובה מכולן היא התגובה לחיסון קודם. אני תמיד אומרת להורים שבאים לקבל יעוץ ולווי לחיסונים, שאנחנו צריכים להחליט רק עם מה ומתי מתחילים, כי המציאות והתגובה של הילד לחיסון תראה לנו כבר איך להמשיך. במילים אחרות ללכת צעד צעד.
 

תגובות לחיסון:

 

• תגובה מיידית – מגיעה ישר אחרי החיסון,בשעות והימים הראשונים
• תגובה קצרת מועד – מס' שבועות לאחר החיסון, שיא התגובה החיסונית מתרחשת כשבועיים אחרי החיסון. ולכן אנו ממשיכים במעקב על התינוק עד שישה שבועות.
• תגובה ארוכת מועד – יכולה להופיע חודשים ואף שנים לאחר החיסון. בד"כ לא ניתן יהיה לקשר לחיסון באופן ישיר.
 
יש שורה ארוכה של תופעות היכולות להיגרם בעקבות חיסון. חלקן בעלות קשר ישיר לחיסון וחלקן לא. לעיתים התגובה היא "צל עמום" של המחלה נגדה מחסנים. במקרה אחר נראה תופעות המגיעות בצורה מחזורית. בכל מקרה של תגובה גם אם הקשר ברור וגם אם לא, מומלץ לטפל.
 
תגובות מידיות - התגובות האופייניות ביותר הן חום, חוסר שקט, אפאתיות, נסיגה התפתחותית, חוסר תאבון, חוסר חיוניות. בכל מקרה של תגובה מידית לחיסון, מומלץ להביא את התינוק כמה שיותר מהר לטיפול.
 
תגובות קצרות מועד – תגובות אופייניות יהיו נזלת שמתחילה ושוכחת להיגמר, שיעול, חוסר חיוניות כללי, עצבנות ושינויים בהרגלי השינה. יכולה להופיע מחלת חום. מומלץ להתחיל את הטיפול כמה שיותר סמוך להופעת הסימנים הקליניים.
 
תגובות ארוכות טווח – כאן  נראה בעיקר את המאפיינים של המחלה שאינה נגמרת (קישור) הסימנים הקליניים יהיו ממושכים, יכולים להמשך שבועות חודשים ואפילו שנים.  סימנים אופייניים יהיו נפיחות בבלוטות לימפה, שקדים מוגדלים, אדנואיד מוגדל, נזלת כרונית, נוזלים באוזנים ועוד. הטיפול יעיל ביותר אך לוקח זמן. מומלץ לבוא עם סבלנות.
 

טיפול ואבחנה סינית:

 

יעוץ חיסונים: הזמן לבוא הוא כשהתינוק הוא בסביבות גיל חודשיים והגיע הזמן לעשות את החיסון המחומש הראשון. בפגישה נעשה אבחון ראשוני לילד על מנת לקבוע האם הוא שייך לאחת מקבוצות הסיכון ונוכל לייעץ לגבי תחילת החיסונים.
 
לפני חיסון: נפגש עם התינוק ונכין אותו לחיסון. לפי הרפואה הסינית חיסון יכול להחמיר מצב קיים. בפגישה נבדוק האם קיים חוסר איזון, במידה וכן, נעשה טיפול ונקבע את מועד החיסון שהתינוק במצב טוב יותר. אם התינוק מרגיש טוב, ולא נמצא חוסר איזון, אין צורך לטפל.
 
אחרי חיסון: נהיה בקשר עם הורי התינוק ונעשה מעקב על תגובת התינוק. המעקב נמשך למעשה למשך מספר שבועות. בדרך כלל ניפגש עם התינוק כמה ימים לאחר החיסון ונבדוק אותו. במידה ויש עדות כי החיסון גרם לחוסר איזון נוכל לטפל.
 
 
לסיכום...


אפשר לחסן אחרת. אפשר לאבחן את הילד ולהתאים לו תוכנית חיסונים אישית. אפשר לתמוך בו סביב מתן החיסון, ואפשר לאזן חוסר איזון הנוצר בעקבותיו.
אי אפשר לענות על כל השאלות הקשות שהנושא מעלה ואולי גם לא צריך... כי כשאין לנו ריב עם המציאות הכל כבר מושלם.

התכנים המופיעים באתר נועדו לספק אינפורמציה בלבד ואינם בגדר עיצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה. לפרטים נוספים ראו את תנאי השימוש באתר.

הרשמה לעדכונים מהאתר

הרשמו לרשימת הדיוור של פיקפיק ותקבלו
עדכונים מאיתנו למייל ולפייסבוק שלכם. >>

יעוץ אישי

יש לכם שאלות? רוצים לקבל ייעוץ אישי?
מלאו את פרטיכם ונשמח לעזור לכם. >>
כל הזכויות שמורות לפיקפיק 2010 | תקנון ותנאי שימוש
נבנה ע"י כתום